حبیب شایان در گفتگو با خبرنگار مهر در بررسی مشکلات و طرح های درمانگر دریاچه ارومیه تاکید کرد: نخستین قدمی که برای درمان دریاچه ارومیه باید برداشته شود تغییر الگوی کشت در حوزه این دریاچه بوده و ضروریست مصرف سرانه آب را کاهش دهیم.
وی تشریح کرد: در انتقال آب از منابع به مزارع تنها دو درصد از آب انتقالی پوشش داده می شود و با توجه به اینکه مسیر لوله کشی نشده مابقی آب در مسیر جذب خاک شده و تبخیر می شود.
شایان با تاکید بر استفاده بهینه بهره برداران از آب، اظهار داشت: در کشورهای پیشرفته آب یاری مزارع و چمن ها در ساعات پایانی روز انجام می شود و تخلف از انجام آن با جریمه همراه است که این قانون در واقع در راستای جلوگیری از هدر رفت و تبخیر آب انجام می شود اما این درحالیست که این مهم به کشاورزان و بهره برداران در استان و کشور ما آموزش داده نشده و در گرم ترین ساعات روز زمین های مزروعی خود را آبیاری می کنند.
وی همچنین افزود: به تازگی کشت پسته در شوره زارهای دریاچه ارومیه انجام می شود و این اقدام هم در راستای تغییر الگوی کشت بوده و پسته از جمله محصولاتی بوده که نیازمند آب کمی است و در عین حال در شوره زار هم کشت می شود.
عضو انجمن نجات دریاچه ارومیه مصرف بهینه آب در صنعت کشاورزی، باروری ابرها به صورت علمی و انتقال آب از حوزه های مجاور با کمترین صدمه را از راهکارهای اصلی درمان دریاچه ارومیه دانست و تاکید کرد: معضل دریاچه ارومیه ناشی از توسعه ناپایدار بوده و ضروریست صنایع دستی و تبدیلی در این حوزه رواج یافته و محصولات کم آب جایگزین دیگر محصولات پر آب شده و به محصولات برای عدم کشت بیمه اختصاص یابد.
شایان در عین حال یادآور شد: این راهکارها کم و بیش در حوزه دریاچه ارومیه برای احیای آب آن انجام می شود اما برای نتیجه بخشی آنها باید تمامی این راهکارها را همگام با یکدیگر پیش برد و نباید به معضل دریاچه ارومیه با نگاه اقتصادی نگریست گرچه طرح های پیشنهادی برای معضل آن هم باید منطبق با شرایط زیست محیطی منطقه باشد.
وی همچنین تاکید کرد: احیای دریاچه زمانی تحقق می یابد که تمامی شهروندان و مسئولان به راستی برای نجات دریاچه ارومیه همگام شوند.
نظر شما